Riskbedömning

Åtgärder vid förorenade områden syftar till att långsiktigt minska risken för skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Vid utredning av förorenade sedimentområden följs i princip samma process som för utredning av förorenad mark. Ett första steg är att formulera övergripande åtgärdsmål. Därefter görs olika typer av undersökningar och resultaten används i en riskbedömning, som inleds med att en problembeskrivning och konceptuell modell tas fram.

Vägledning om övergripande åtgärdsmål, problembeskrivning och riskbedömning av förorenade sediment håller på att tas fram. Vägledningen kompletterar redan befintlig vägledning om riskbedömning av förorenade områden.

Övergripande åtgärdsmål - en viktig start

Övergripande åtgärdsmål för förorenade områden anger visioner för vad en åtgärd förväntas leda till och ligger till grund för riskbedömningen. De övergripande åtgärdsmålen behöver vara i linje med gällande miljörättsliga bestämmelser samt internationella, nationella, regionala och lokala miljömål av relevans.

Bottensediment är en del av vattenmiljön, som skyddas av ett flertal andra juridiska ramverk än vad som är aktuellt vid förorenad mark. Flera olika miljökvalitetsnormer men även särskilda vattenrelaterade miljömål är av relevans.

Vägledning om vad övergripande åtgärdsmål för förorenade sediment bör omfatta och hur de kan formuleras har varit på remiss och håller för närvarande på att bearbetas inför publicering. 

Problembeskrivning och effektanalys

Sedimentföroreningar kan utgöra en risk för sediment- och vattenlevande organismer och störa viktiga processer. Föroreningarna kan också spridas till andra platser eller medier och utgöra hinder för möjligheterna för människor att nyttja vattenmiljön på önskvärt sätt. 

I vattenmiljöer är spridningen av stor betydelse för vilken risk ett förorenat sedimentområde innebär. Spridningsrisken behöver bedömas separat och här behöver även upptag i näringsväven ingå. Om föroreningarna tas upp i den akvatiska näringsväven kan de direkt eller indirekt påverka inte bara exempelvis predatorfisk utan även exempelvis fiskätande fåglar men även oss människor via födan, såsom fisk och skaldjur.

Vägledning

Vägledning kring inventering och riskbedömning av förorenade sediment håller på att tas fram av de samverkande myndigheterna. Som en första i en serie rapporter om riskbedömning av förorenade sediment har SGI publicerat: 

 

Inom ramen för kunskapsprogrammet Hållbar sanering togs ett flertal värdefulla rapporter fram, både om åtgärder på land och i vatten. Här kan särskilt nämnas:

 

På EBH-Portalen finns också mycket information, vägledning och exempel som berör riskbedömning av förorenade områden. 

 

Internationella vägledningsdokument: