Arbetet med att utreda och åtgärda förorenade sedimentområden kommer att pågå under lång tid, och många aktörer kommer vara inblandade. Kan vi dra lärdom av de erfarenheter görs så kan det bidra till ett effektivare arbete och allt bättre och långsiktig hållbara åtgärder.
Syftet med delprojekt 4a har varit att sammanställa erfarenheter från sedimentsaneringsprojekt med särskilt fokus på åtgärdsmetoder, genomförande, uppföljning, samt att ge förslag på framtida behov med avseende på arbete med förorenade sedimentområden. Underlaget är tänkt att kunna användas i planeringen av framtida sedimentsaneringsprojekt.
Den erfarenhets- och kunskapsinhämtning som genomförts visar på ett behov av att utveckla arbetet med förorenade sediment inom: samverkan och kompetensförsörjning, vägledningar, åtgärdsutredning inklusive pilotförsök, resurser och kompetens under genomförandet och tillgängliga data samt uppföljning av projekt.
Varför riskerar sedimentprojekt att stanna av? SGU-rapport 2021:24.
Erfarenhetsåterföring från projekt med förorenade sediment. Konsultrapport 02, SGU, 2022.
Åtgärder av förorenade sediment – erfarenheter från genomförda projekt. SGU-rapport 2022:18.
Genom att studera resultaten från sammanställningarna av projekt och intervjuerna samt erfarenheter från andra länder har områden identifierats som bedöms ha behov av utveckling och ökat fokus. Det som främst behöver fokuseras på och utvecklas är bl.a. att