Start › Forskning & Utveckling › Kunskapsbehov
Föroreningar i miljön innebär generellt komplexa frågeställningar, och att föroreningar befinner sig under vatten komplicerar det hela än mer. Forskning och utveckling är en viktig komponent för att såväl förstå vilken påverkan föroreningarna har som hur de kan spridas och inte minst hur vi kan förbättra miljön och åtgärda uppkomna föroreningsskador. Olika forskningskompetenser behövs när vi ska ta oss an den centrala frågan om hur vi kan eliminera eller minska riskerna från föroreningarna långsiktigt och hållbart. Utöver naturvetenskaplig eller teknisk forskningskompetens behövs också forskning inom den sociala dimensionen, om juridiska frågeställningar m.m. Vi behöver också förstå problemställningarna på såväl en platsspecifik nivå, som i ett större nationellt och internationellt perspektiv.
Inom arbetet med att återställa förorenade områden har vi länge fokuserat på historiska föroreningar. I vattenmiljön har det blivit allt tydligare att ”nya” föroreningar som till exempel PFAS och läkemedel tillkommit, men också skadligt skräp och material som plast och cellulosafibrer i så kallade fiberbankar påverkar sjö- och havsbottnar.
Nedan har frågeställningar sammanställts där vi ser eller blivit uppmärksammade på att det saknas kunskap. Frågorna är i bland specifika, ibland övergripande och kan behöva formuleras om till forskningsfrågor.
Frågeställningarna nedan är många, men ändå bara exempel på kunskapsbehov. Vi behöver idag forskning som stöd för att utveckla policy, vägledning och stöd liksom hållbara åtgärdslösningar. Kontakta oss gärna för att diskutera behoven och hur vi kan använda resultaten – så kan vi tillsammans bidra till att få forskning i tillämpning och en snabbare förbättring av vattenmiljön.
Sidan är under uppbyggnad och vill du uppmärksamma oss på fler frågeställningar – meddela oss via vårt kontaktformulär så lägger vi till dem i listorna. Vi jobbar aktivt med att förmedla behovet av forskning om förorenade sediment till forskningsfinansiärer, till forskningsagendor och program – nationellt och på Europanivå. Kontakta oss också gärna om du har forskningsresultat som kan bidra till t.ex. policy och vägledning.